فهرست مطالب

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 38 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهشید شهرزادی، داریوش فروغی* صفحات 9-33

    بازده غیرعادی کم (زیاد) سهام هایی با ریسک دنباله چپ بالا (پایین) از ناهنجاری های مالی مطالعه شده در پژوهش های تجربی قیمت گذاری دارایی های سرمایه ای است. علت ایجاد این ناهنجاری وقوع رویدادهای نامطلوب و غیرمنتظره ای است که باعث ایجاد ضررهای شدید برای سرمایه گذاران می شود و این زیان دارای ویژگی استمرارپذیری در دوره آتی است. از آنجایی که پیش بینی ریسک قبل از دوره وقوع می تواند در تدوین راهبرد معاملاتی مناسب مفید باشد، هدف پژوهش حاضر پیش بینی ریسک دنباله چپ به وسیله اطلاعات گذشته این ریسک است. در پژوهش حاضر از تجزیه و تحلیل پرتفوی و همچنین رگرسیون فاما و مکبث (1973) استفاده شده است. بدین منظور از اطلاعات 307 شرکت بورس اوراق بهادار تهران و فرابورس ایران طی سال های 1384 تا 1398 استفاده شده است. نتاج پژوهش حاضر نشان دهنده توانایی پیش بینی ریسک دنباله چپ به وسیله اطلاعات گذشته این ریسک در نمونه پژوهش است. کنکاش بیشتر به وسیله تحلیل های اضافی مبتنی بر تجزیه و تحلیل پرتفوی حاکی از این مهم است که قدرت پیش بینی ریسک دنباله چپ آتی توسط اطلاعات گذشته ریسک دنباله چپ در بین سهام های با ویژگی اندازه کوچک و نوسان پذیری غیرسیستماتیک بالا بیشتر است، اما تنها سهم کوچکی از بازار به سهام با ویژگی های مذکور اختصاص داده شده است.

    کلیدواژگان: ناهنجاری ریسک دنباله چپ، پیش بینی ریسک دنباله چپ، اندازه، نوسان پذیری غیرسیستماتیک
  • ریحانه محمدی نژاد*، عبدالساده نیسی صفحات 35-49

    امروزه‏، مشتقات مالی نقش بسزایی در توسعه بازارهای مالی و کنترل ریسک دارند. بازارهای حاصل از مشتقات مالی‏، نه تنها ابزاری برای کنترل ریسک می باشند بلکه خود به عنوان یک بازار دوم‏، برای جذب سرمایه های کوچک جهت اجرای پروژه های بزرگ می باشد. کشورهایی که بازارهای مالی آن ها دچار نوسانات شدید قیمت می باشند‏، نیازمند ابزار مالی نوین کنترل ریسک هستند. در این مقاله‏، از اختیارات گستره به عنوان یک ابزار سرمایه گذاری و کنترل ریسک استفاده شده است که در ابتدا با بیان مفاهیم این ابزار نوین یک مدلی با استفاده از معادلات دیفرانسیل تصادفی و معادلات دیفرانسیل جزیی ساخته شده است. مدل حاصل از یک معادله دیفرانسیل تصادفی با جمله پرش به یک معادله دیفرانسیل جزیی انتگرالی بدون ریسک تبدیل شده است که بیانگر قیمت اختیار گستره روی نرخ های بهره لایبور می باشد. از آنجایی که مدل حاصل دارای جواب بسته یا جواب تحلیلی نبوده‏، در این مقاله‏، با استفاده از روش جهت متناوب ضمنی (ADI)‏، جواب در نقاط گسسته تخمین زده شده است که علاوه بر مطالعه روش‏، به بررسی و اثبات پایداری روش نیز پرداخته شده است. در مرحله بعد، مدل قیمت گذاری با استفاده از نرم افزار متلب پیاده سازی و نتایج حاصل از آن به تصویر کشیده می شود. در نهایت نتیجه گیری می شود که روش ضمنی جهت متناوب یک روش کارا و مناسب است که مشکلات موجود در مدل های قیمت گذاری که توسط پرش ها ایجاد می شود را برطرف می کند.

    کلیدواژگان: بازار سهام، مدلسازی مالی، قیمت گذاری اختیار
  • مرجان ایزدخواه*، مسعود ایزدخواه، رضا راعی صفحات 51-73

    از آن جا که عدم کنترل و نظارت بانک مرکزی بر کمیته ریسک بانک ها و همچنین میزان خلق نقدینگی آن ها ممکن است منجر به ورشکستگی بانک ها، تهدید ثبات شبکه بانکی و در نهایت به خطر افتادن سیستم مالی کشور شود؛ از این رو پژوهش حاضر با عنایت به اهمیت تاثیرات خلق نقدینگی بر ثبات شبکه بانکی، به محاسبه خلق نقدینگی و تاثیر آن بر سودآوری و ثبات مالی بانک ها می پردازد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پس رویدادی است. دوره زمانی پژوهش، 1399-1392 بوده و از اطلاعات 15 بانک پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران به عنوان نمونه استفاده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از مدل رگرسیون چند متغیره و رویکرد پانل دیتا انجام شده است. برای اندازه گیری شاخص خلق نقدینگی از روش برگر و باومن (2009) و برای اندازه گیری سود آوری و ثبات مالی بانک ها به ترتیب از نسبت بازدهی دارایی ها (ROA) و معیار Z-Score و همچنین از متغیرهای کنترلی در سطح بانک (اندازه، سپرده، تسهیلات و درامدهای غیر بهره ای)، صنعت (شاخص تمرکز بانک ها) و اقتصاد کلان (نرخ رشد تولید ناخالص داخلی و نرخ تورم) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که خلق نقدینگی سبب افزایش سودآوری و ثبات مالی بانک ها می شود.

    کلیدواژگان: خلق نقدینگی بانک ها، سودآوری، ثبات مالی
  • صدیقه عزیزی، حسین جوکار* صفحات 75-101

    با وجود این واقعیت که مدیریت سرمایه در گردش در درماندگی مالی نقشی محوری دارد؛ اما مطالعات انجام شده در این زمینه، تاکنون درک عمیقی از چگونگی تاثیرگذاری اطلاعات سرمایه در گردش بر درماندگی مالی را فراهم نکرده است؛ لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر اطلاعات سرمایه در گردش در پیش بینی درماندگی مالی بر مبنای ترکیب شبکه عصبی مصنوعی و الگوریتم تجمعی حرکت ذرات است. نمونه آماری متشکل از 120 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1387 تا 1398 است. بدین ترتیب، ابتدا 28 متغیر اثرگذار بر درماندگی مالی انتخاب و سپس با استفاده از روش رگرسیون لجستیک پیشرو مدل برآورد و 5 متغیر تاثیرگذار انتخاب گردید. در گام بعد، به منظور بررسی محتوای اطلاعاتی مدیریت سرمایه در گردش به مقایسه مدل پژوهش با توجه و بدون توجه به متغیر مدیریت سرمایه در گردش بر مبنای ترکیب شبکه های عصبی مصنوعی و الگوریتم بهینه سازی حرکت تجمعی ذرات پرداخته شده است. نتایج مقایسه دو مدل نشان داد توسعه مدل پژوهش، خطای آموزش شبکه عصبی با الگوریتم حرکت تجمعی ذرات را به مقدار 0641/0 کاهش می دهد. همچنین، با توسعه مدل پژوهش، از طریق وارد کردن متغیر مدیریت سرمایه در گردش، سطح زیرمنحنی راک به 6248/0 افزایش می یابد و در نتیجه، بر دقت مدل پژوهش تا 53/70 درصد افزوده می شود. همچنین نتایج، افزایش قدرت مدل توسعه یافته پژوهش را نشان می دهد؛ اما نتیجه آزمون ضعیف است و نشان می دهد مدل توسعه یافته پژوهش نیز در تفکیک شرکت ها به دو گروه درمانده و غیر درمانده مالی، کمابیش یک مدل تصادفی است.

    کلیدواژگان: سرمایه در گردش، درماندگی مالی، الگوریتم تجمعی حرکت ذرات
  • صبا قاضی عسگری، نجمه نشاط*، عباسعلی جعفری ندوشن صفحات 103-129

    امروزه سیاست گذاری در شرایط بحران مالی با هدف خنثی سازی تبعات سوء اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به یکی از مهم ترین ارکان مدیریت اقتصاد جهانی تبدیل شده است. با عنایت به پیشرفت سریع فناوری و تکنولوژی های کامپیوتری می توان الگوی دقیق تری از این پدیده بر اساس تجربیات قبلی ترسیم و در قالب یک سیستم پشتیبان تصمیم گیری مورد استفاده قرار داد. با تکیه بر قابلیت تعمیم دهی مدل های شبکه عصبی مصنوعی، این رویکرد به منظور مدلسازی دینامیک های موجود در پدیده بحران مالی مورد استفاده قرار گرفته است. متغیرهای تعیین کننده در شرایط وقوع بحران مالی به عنوان ورودی های مدل شبکه عصبی مصنوعی و ترکیب بهینه سیاست ها برای مقابله با بحران مالی به عنوان خروجی مدل تعریف شده است. به منظور آموزش این شبکه، از اطلاعات مشخصات و شرایط حاکم بر سیستم ها و نیز سیاست های اتخاذ شده در مواجهه با بحران های مالی بزرگ دنیا از سال 1997 تا به امروز استفاده شده است. به منظور نشان دادن قابلیت مدل پیشنهادی، نحوه طراحی و پیاده سازی سیستم پیشنهادی در مورد بحران شیوع ویروس کووید-19 در ایران مورد کاوی شد. نتایج بدست آمده بیانگر آن می باشد که استفاده از مدل پیشنهادی به عنوان پشتیبان سیاست گذاران و تصمیم گیران حوزه های مدیریت مالی می تواند در حل مسایل نیمه ساختار یافته کمک کننده باشد. به طوری که با توجه به نتایج حاصل ازپژوهش حاضر، اتخاذ سیاست های پولی و مالی انبساطی و اعطای بسته های حمایتی به عنوان راهکارهای اساسی جهت کاهش اثرات بحران مالی ناشی از همه گیری کرونا در کشور ایران توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بحران مالی، سیاستگذاری، مدلسازی، شبکه عصبی مصنوعی
  • محمد ندیری*، علی خانی صفحات 131-160

    رابطه مثبت بین ریسک و بازده زیربنای تیوری های کلاسیک مالی است اما پژوهش های صورت گرفته حاکی از رابطه متفاوت و متناقض بین این دو متغیر است. نظریه های مالی رفتاری، نتایج متفاوت به دست آمده را به احساسات سرمایه گذاران در بازار سهام نسبت می-دهند. در این پژوهش تاثیر احساسات سرمایه گذاران حقیقی با شاخص BSI بر رابطه بین ریسک و بازده در 103 شرکت بورس اوراق بهادار تهران بررسی گردیده است. همچنین این رابطه در بین سهام رشدی و ارزشی؛ شرکت های با ارزش بازاری بالا و پایین و شرکت های دارای قیمت سهام بالا و قیمت سهام ارزان، نیز بررسی شده است. واریانس شرطی سهم ها با استفاده از مدل های گارچ استخراج گردیدند و فرضیه های پژوهش نیز با روش داده های ترکیبی آزمون شدند. نتایج نشان می دهد که احساسات تاثیری بر رابطه بین ریسک و بازده در کل نمونه، در شرکت های بزرگ، سهام رشدی و شرکت های با سهام دارای قیمت بالا ندارد اما احساسات این رابطه را در سهام ارزشی، شرکت های کوچک و شرکت های با قیمت پایین، تشدید می کند. همچنین احساسات منجر به تضعیف رابطه مثبت بین ریسک و بازده در شرکت های با ارزش بازاری بالا می شود. بر اساس یافته های پژوهش، سرمایه گذاران باید هنگام ایجاد پرتفوی خود بر اساس واریانس، علاوه بر در نظر گرفتن احساسات سرمایه گذاران، به ویژگی های سهم از لحاظ ارزشی و رشدی بودن، ارزش بازاری شرکت و نیز قیمت سهام شرکت توجه نمایند.

    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذاران، رابطه میانگین-واریانس، رابطه ریسک-بازده، واریانس شرطی، بازار سهام
  • مرضیه عبدی گلباغی، مصطفی هاشمی تیله نوئی*، فرشاد فائزی رازی صفحات 161-189

    در حال حاضر کشور با کاهش ارزش پول مواجه است و رفتارهای غیرمنطقی در مورد خرید ارز مشکلات فراوانی را برای کشور ایجاد کرده است. هدف پژوهش بررسی رفتار خریداران و فروشندگان ارز با رویکرد ساختاری تفسیری است. جامعه آماری 12 نفر از خبرگانی است که دارای تجربه زیسته در بخش ارزی و اقتصادی هستند. برای گردآوری اطلاعات، از مصاحبه های نیمه ساختاریافته عمیق استفاده شد. داده های حاصل، در فرآیند کدگذاری و با استفاده از روش تحلیل تم تجزیه وتحلیل شدند. مدل ساختاری - تفسیری مطالعه در هفت سطح ارایه شد که در بالاترین سطح مولفه های توانایی فروشنده برای پذیرش ارز، شرکت های دانش بنیان، تحریم ها، هزینه های اطلاعاتی؛ در سطح دوم سود مورد انتظار خریدار، میزان دل بستگی به مکان و پدید آمدن تورش ها، در سطح سوم تسعیر ارز، اثرات ساختارهای قرارداد، کاهش کنترل سرمایه و صرافی، در سطح چهارم کاهش هزینه های فروشنده، اربیتراژ، در سطح پنجم محدودیت های قانونی و سیاست مربوط به مداخلات دولت، در سطح ششم نوسانات نرخ ارز و در سطح هفتم انعطاف پذیری نرخ ارز، تعاملات بین طرفین و سیاست های کاهش نرخ ریسک شناسایی شدند. بر اساس تحلیل میک مک مولفه های شناسایی شده در گروه متغیرهای تاثیرپذیر یا نتیجه، ریسک، هدف، تنظیمی و مستقل قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: رفتار خریداران ارز، رفتار فروشندگان ارز، رویکرد ساختاری-تفسیری، ارزش پول، تحلیل میک مک
|
  • Mahshid Shahrzadi, Daruosh Foroghi * Pages 9-33

    The low (high) abnormal returns of stocks with a high (low) left tail risk is a financial anomaly studied in empirical capital asset pricing research. This anomaly is caused by undesirable and unexpected events that incur severe losses for investors, and this loss has the characteristic of continuity. Since the prediction of left-tail risk can help formulate an appropriate trading strategy, this study aims to predict the left-tail risk through past left tail risk information via portfolio analysis and Fama and Macbeth's (1973) regression. To this end, the data of 307 companies of Tehran Stock Exchange and Iran Fara Bourse from 2005 to 2020 were used. The results revealed the ability to predict the left tail risk by past risk information in the research sample. Further exploration by additional portfolio analysis suggested that the future left-tail risk prediction power by past information left-tail risk is greater among stocks with small size characteristics and high unsystematic volatility, but only a small portion of the market is devoted to stocks with these characteristics.

    Keywords: left tail risk anomaly, the prediction of left tail risk, size, idiosyncratic volatility
  • Reyhane Mohamadinejad *, Abdolsade Neisy Pages 35-49

    Nowadays, financial derivatives play an important role in the development of financial markets and risk management. Financial derivatives markets are not only a tool for risk management but also a secondary market to attract small capital for implementing large projects. Countries with extremely volatile financial markets need some novel financial risk management tools. In this paper, the spread option is used as a tool for investment and risk management. First, we obtain a model by using stochastic differential equations and partial differential equations. Then the model derived from a stochastic differential equation with a jump term is transformed into a risk-free integral partial differential equation which represents the spread option price on the Libor interest rates since the model does not have a closed-form solution or analytical solution, the solution is estimated at discrete points by using the alternating direction implicit (ADI) method. The stability of the method is also proved. In the next step, the pricing model is implemented in MATLAB software and the results are illustrated. Finally, it is concluded that the ADI method is an efficient and appropriate method that solves the problems in pricing models caused by jumps.

    Keywords: Stock market, Financial modeling, Option Pricing
  • Marjan Izadkhah *, Masoud Izadkhah, Reza Raei Pages 51-73

    If the central bank and the relevant bank risk committee do not monitor and control the amount of liquidity created by a bank, it risks bankruptcy and ultimately all the banks in the country. Therefore, this study examines the impact of liquidity creation on the profitability and financial stability of banks. In terms of purpose and method, this research is applied post-event. A multivariate regression model and data panel approach were used to analyze the information of 15 banks listed on the Tehran Stock Exchange over the period 2013-2020. Berger and Bauman's (2009) method was used to calculate the liquidity creation index and the profitability and financial stability of banks were measured by the return on assets ratio (ROA) and Z-Score, respectively, as well as by control variables at the bank level (size, deposits, facilities, and non-interest income) and industry level (concentration index of banks). According to the results, banks are more profitable and stable when liquidity is created.

    Keywords: Bank liquidity creation, Profitability, financial stability
  • Sedighe Azizi, Hossein Jokar * Pages 75-101

    The purpose of this research is to investigate the information of circulation capital management information for predicting financial helplessness based on artificial neural networks and particle cumulative optimization algorithms. The statistical population of the research consists of 120 companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2008-2019. In order to achieve the goals of the research, first, by studying previous studies in the field of financial distress, 28 variables affecting financial distress and then, using the leading logistic regression model, the estimated model and 5 variables were selected. Then, in order to verify the information of the information management information in circulation, comparing the research model with attention and regardless of the circulation of circulation management based on the combination of artificial neural networks and the optimization of the cumulative particle movement. The results of the two models based on the combination of artificial neural networks and the optimization algorithm of cumulative particle movement showed that the development of the research model reduced the error of neural network training with the cumulative particle movement algorithm to 0.0641. Also, with the development of the research model, the subcutaneous level of Rock increases to 6,248 and, consequently, the research model is added to 70.5%. This result shows the effectiveness of the entry of capital management in the research model.

    Keywords: Working Capital, Financial Distress, particle swarm optimization algorithm
  • Saba Ghaziaskari, Najmeh Neshat *, Abbasali Jafari Nodoushan Pages 103-129

    Due to the rapid advancement of technology and computer technologies, a more accurate model of this phenomenon can be drawn based on previous experiences and used in the form of a decision support system. Relying on the generalizability of artificial neural network models, this approach has been used to model the dynamics of the financial crisis phenomenon. Variables of economic status, GDP, export value index, import value index, time position and geographical location of each country during the financial crisis as inputs of the artificial neural network model and the optimal combination of policies to deal with the financial crisis as Model output is defined. In order to show the capability of the proposed model, how to design and implement the proposed system in the event of a Covid-19 virus outbreak crisis in Iran was explored. The results indicate that using the proposed model as a support for policymakers and decision-makers in the field of financial management can help solve semi-structured problems and improve decision-making efficiency and pay more attention to its effectiveness. According to the results of the present study, the adoption of expansionary monetary and fiscal policies and the provision of support packages as basic solutions to reduce the effects of the financial crisis caused by the corona epidemic in Iran is recommended.

    Keywords: financial crisis, Policy, Modelling, Artificial Neural Network
  • Mohammad Nadiri *, Ali Khani Pages 131-160

    Although a positive mean-variance relation is a cornerstone of traditional finance theory, empirical evidence supporting it is controversial and mixed. According to behavioral finance theory, the mixed risk-return tradeoffs attributes to investor sentiment in the financial market. In this paper, we investigated the effect of individual investor sentiment on the mean-variance relationship in 103 Tehran Stock Exchange firms using the BSI index. Meanwhile, we examined the relationship between small and large companies, high and low-priced firms, and growth and value stocks. The conditional volatility of stocks was calculated with GARCH models, and the research hypotheses were examined using a panel data method. The results show that the risk-return relationship in the total sample, growth stocks, and high-priced entities are less affected by sentiments, but sentiments strengthen the positive mean-variance relation in value stocks, low capitalization, and low-priced firms. However, sentiment does weaken the positive relation in high-capitalization firms. According to the research results, in constructing portfolios based on variance, investors should consider not only the sentiment of investors but also the features of the share in terms of value and growth, the market value of the company, and the stock price of the companies.

    Keywords: Investor Sentiment, Mean-Variance Relation, Risk-Return Trade-Off, Conditional Variance, Stock market
  • Marziyeh Abdigolbaghi, Mostafa Hashemi Tilehnouei *, Farshad Faezi Razi Pages 161-189

    Currently, Iran is facing a devaluation of the currency, and irrational behaviors regarding the purchase of currency have created many problems for the country. The present study was conducted to investigate the behavior of buyers and sellers of foreign exchange with an interpretive structural approach. The statistical population of this study consists of 12 senior managers who have lived experience in economic and foreign exchange sector. In the qualitative part of this study, in-depth semi-structured interviews were used to collect information. The obtained data were analyzed in the coding process using continuous comparison method. In this study, first, open, axial and selective coding was performed. In the quantitative part, the method of structural interpretive modeling has been used. The structural-interpretive model of the study was presented at seven levels, with the highest level of components of the seller's ability to accept currency, knowledge-based companies, sanctions, and information costs; In the second level, the buyer's expected profit, the degree of attachment to the place and the emergence of bias, in the third level, currency exchange, the effects of contract structures, reduction of capital control and exchange, in the fourth level, seller costs, arbitrage, in the fifth level, legal and policy restrictions Related to government interventions, at the sixth level, exchange rate fluctuations and at the seventh level, exchange rate flexibility, interactions between the parties, and risk reduction policies were identified. Based on MICMAC analysis, the identified components were classified into affective or outcome, risk, target, regulatory and independent variables.

    Keywords: Currency Buyers Behavior, Currency Traders Behavior, Structural-Interpretive Approach, Money Value, MICMAC Analysis